Praag wat een prachtstad was dat .

Gepubliceerd op 14 mei 2019 om 09:04

Afgelopen week zijn wij met de kids 5 dagen naar Praag geweest. We hadden er gewoon even een extra schoolweekje voor Milan achteraan geplakt nu kan het nog. Maar weet je dat ik zelfs 5 dagen voor deze stad te weinig vond met de kids ik had hier gerust nog wat dagen langer kunnen maar ook willen blijven.

Er staan nog aardig wat steden op ons lijstje maar Praag stond vooral bij mij toch wel aardig bovenaan mijn lijstje en New York natuurlijk. Er zijn er nog genoeg die we willen gaan bezoeken hoor dus dit is vast niet de laatste. Maar he wat is Praag een stad van veel prachtige museums monumenten kunstwerken maar ook prachtige gebouwen en bruggen. Je kan het zo gek niet bedenken in Praag maar het is er allemaal. Maar ook het heerlijke eten wat je hier van wel eens ziet op instagram of op facebook de wel befaamde chimney of de bubble waffel.  Nou dit waren ook wel dingetjes waarvan ik dacht ik ga eens even zondige op vakantie want dat mag. Nou Robin wilde in deze stad de bekendste brug toch wel even spotten en ik had op voorhand al het een en ander opgezocht over wat we er konden doen maar ook vooral rekening houdend met dat de kinderen natuurlijk mee gaan want het moet voor hun ook leuk blijven. Want eerlijk is eerlijk hun hoeven niet elke kerk in of elke mooi steegje te bewonderen want daar vinden ze na 2 keer echt niks meer aan.

We kwamen vorige week maandag aan in Praag wat trouwens maar op 1 uur en 10 minuten vliegen licht dus geloof me met kinderen is dit perfect je stijgt en je kan een rondje drinken en land al weer bijna dus een top vlucht. We hadden een appartement gehuurd zo goed als in het centrum uiteindelijk toen we aan kwamen met de bus vanaf het vliegveld naar het centrum wat overigens ongeveer 30 minuutjes duurt en voor volwassenen 2,50 kost.  We kwamen aan bij ons appartement en dit was een kleine krot/bouwval waar nogal wat aan gedaan moest worden. We hadden gelukkig korte lijntjes met de reisorganisatie dus de volgende dag hadden we een nieuw appartement een betere maar vooral ook veiligere locatie dus dit alles mocht de pret niet drukken.  Zelfs tijdens het aankomen bij het centraal station in Praag begon de pracht en praal van deze stad je al tegemoet te lachen het eerst wat wij zagen waren mooie torens mooie gebouwen en musea. 

De eerste dag is bij ons altijd een beetje een verkenningsdag wat denk ik bij vele wel is tijdens je vakantie. Lekker een rondje rondom de stad en eens even rondkijken wat je wil gaan zien of waar je naar toe wil. Gelukkig hadden we ons huiswerk al gedaan en wist ik dat we zo wie zo naar de Karelsbrug en de dierentuin zouden gaan want dit lach op perfecte afstand. Wat het leuke is met de stappenteler op mijn telefoon kon ik aardig bij houden wat we elke dag ongeveer afleggen 7/8 kilometer staat gelijk aan 10.000 stappen dus bereid je maar voor een zo`n grote stad leg je ook aardig wat metertjes of ja laat zeggen kilometertjes af. De eerste dag begon al met 16.000 stappen en ja ook Milan deed dit super goed en die vond alles interessant om te zien. Wat zo leuk was de eerste dag hebben we bij een tentje zitten eten met zijn vieren en we moesten 1000 kronen betalen nou dat is omgerekend zo`n 40 euro nou en geloof me hier krijg je zeker waar voor. Robin had een soort mixed gril op hun manier maar dan ook echt een bak vlees waar je u tegen zegt.  Zelf had ik een zalmfilet en de kinderen hadden kipfilet met lekkere aardappels en wat groenten. En natuurlijk de nodige drankjes erbij dus nee 40 euro was hier geen geld in mijn ogen. 

Dag 2 was een extreem vroege dag helaas. De kinderen werden wakker om 05:30 ja geen pretje dus maar ik dacht dan gaan we lekker op tijd naar Karelsbrug dan zal er vast niks te doen zijn en ik denk dat je dan perfecte foto`s kan maken zij ik tegen Robin. Dus op ons gemak lekker ons ding gedaan en daarna zijn we daar heen gelopen en zoals gedacht was er vrijwel nog niks te doen dus we hadden heerlijk de tijd met kinderen. Er liepen wat verdwaalde foto modelletjes op de brug rond en wat bedelaars maar dat was het dan ook. Ondertussen was het ongeveer 8:30 dus de stad begon te ontwaken. Toen we over de brug liepen kwamen we in de andere stad uit de nieuwe kant noemen ze het ook wel. Hier zag ik al ja wel mijn guilty pleasure de sminey kraam die ik tegen wilde komen alleen was deze helaas nog niet open. We hebben ondertussen een flinke wandeling gemaakt een klim naar een van de grootste musea van Praag maar helaas wat het geen optie om hier te komen met de buggy dus hebben we na een flinke klim helaas terug moeten keren. Maar dat maakte het niet minder mooi want het uitzicht en wat we tegen kwamen was allemaal prachtig. We zijn hierbij ook langs een Opera zaal gelopen nou prachtig was het. En nu wilde Milan overal het fotomodel uithangen hij ging voor de perfecte deuren staan en zo mooi en dan denk je een deur ja een deur. Op de terug weg was mijn kraampje dan eindelijk open waar ik even los kon gaan de chimney en geloof me ben je een Praag sla dit vooral niet over want het is zo lekker om je vingers bij af te likken. Na de halve dag flink in de weer te zijn geweest hebben we de kinderen eerst even laten rusten. Zo zijn we s`avonds weer lekker de stad in ge gaan om de stad eens bij de avond te zien. En de gezelligheid te proeven nou dat was een top wandeldag waarbij we eigenlijk alle mooiste kunstwerken pracht en praal hebben gezien van Praag zelf. Met weer 20.000 stappen op de teller schoten we lekker op en dacht ik stiekem in mijn achterhoofd toch wel even aan het afvallen met dat moet wel goed komen met deze afstanden.

Dag 3 we gingen naar de dierentuin dit zou de mooiste dag worden qua weer dus ik dacht perfect lekker weertje erbij en lekker gaan met die banaan. Alleen dacht half Praag hier zo over het bleek namelijk daar Bevrijdingsdag te zijn dus dan is er heel veel dicht en gaat iedereen er lekker op uit net als bij ons in Nederland. Het was dus stik druk maar zoals je daar een dierentuin ziet dat is niet normaal je betaald daar voor volwassenen ongeveer 10 euro in verhouding tot Nederland een koopje dus en Melvyn was gratis en Milan was iets van 5 euro dus 25 euro waren we kwijt en geloof me het was GROOT en SCHOON. Dit was echt een pracht park niet normaal we hebben hier letterlijk de hele dag kunnen vertoeven eigenlijk hadden de kinderen amper tijd om hier lekker te spelen omdat er te veel te zien was. Een super park op een super locatie een aanrader van 5 sterren zou ik zeggen. Wij hadden hierheen wel een taxi gepakt omdat dit lopend niet te doen was vanaf ons appartement en zo zie je nog eens wat denk ik dan. De taxi kost hier ook echt niks dus neem vooral een ritje af en toe want lopen doe je er al genoeg. Op de terug weg wilde ik heel graag naar het astronomisch uurwerk want dat was dichtbij dus we hebben ons hier laten afzetten met de taxi. Dit is overigens aan een heel groot en gezellig plein waar je overal restaurantjes kroegjes etc hebt. Je bent hier natuurlijk geen eeuwigheid bezig hoor het is puur dat ik dit eens wilde zien omdat ik zo benieuwd was. Na dat we het gezien hadden liepen we terug en kwamen we langs een super grote mooie snoepwinkel Captain candy heten het dacht ik alles lag op houten vaten mooi gepresenteerd en je mocht nergens zo aan komen puur met een tang of een schepje dus Milan keek zijn ogen uit en koos wat lekkers uit hoe moe dat hij ook was hij deed het super. We hebben aan het einde van de dag lekker sushi gehaald Milan mocht kiezen en aangezien dit een langen dag was hebben we dit lekker bij ons appartement genuttigd en was het vroeg bedtijd voor de kids. 

Dag 4 tijdens de wandeling op de eerste dag kwamen we wat dingen tegen die de kinderen zeker geweldig zouden vinden dus op naar Hamleys nou als je dit niet kent mensen het lijkt net de speelgoed winkel uit home alone. Het is net een groot speelparadijs van de draaimolen in de winkel tot de drones die je om de oren vliegen tot de glijbaan van boven naar beneden. Ja een weleens waar speelparadijs voor de kinderen. Milan en Melvyn mochten hier wat uit kiezen als ze lief zouden zijn en anders ook wel dacht ik toen want hoe leuk is dat nou zo`n winkel zie je niet snel meer. Dus een ochtend ben je hier zeker wel bezig om lekker rond te doen het bestaat namelijk uit 3 etages waarvan ook nog een soort lego museum  en een vlindertuin deze kosten wel wat aan entree maar ook dat viel nog reuzen mee. Wij zelf zijn daar niet binnen geweest puur omdat ze zo al genoeg te zien hadden. Na ons bezoek aan de speelgoedwinkel zijn we nog bij de gallery of steal figures geweest en nu denk je waarschijnlijk de wat ja precies dat dus. Dit was een museum wat zich elk jaar verplaatst volgend jaar staat het in Duitsland nu stond het in Praag. Het is een museum waar alles van en met staal gemaakt is van tandwielen tot zaag bladen je kon het zo gek niet bedenken. Hier stonden de meest mooie auto`s op school nagemaakt maar ook Disney figuren en superhelden. Voor ieder wat wils je mag overal op aan en in zitten dus voor de kinderen een flinke uitdaging maar ook voor ons zelf hoor want stiekem was het super gaaf om eens te zien. Mocht je daar dus bij in de buurt zijn met kinderen of jezelf neem lekker een kijkje zou ik zeggen wij vonden het echt super leuk om eens wat anders te zien. Het is overigens geen museum waar je uren rond loopt maar 1,5 uur kan je hier wel vullen zeker weten. Aan het einde van de dag hebben we lekker gegeten bij Vapiano want ja dat kennen ze daar ook en dat is voor de kinderen ook wat vertrouwd. Daarna was het al weer tijd voor bed en wat moet ik zeggen ze deden het zo super alle dagen het lopen het zien alles vonden ze super en was het helaas vrijdag al weer tijd om naar huis te gaan.

Dag 5 naar huis toe en niet meer omkijken zeg ik dan wel eens omdat het gemis soms zo groot kan zijn van een vakantie en je soms zo graag terug wil. We hebben lekker op ons gemak de spullen gepakt en de kinderen eerst lekker laten uitslapen we vlogen namelijk pas om 15:30 of ja uiteindelijk om 16:30 maar de planning was 15:30 en we hoefden pas rond 11:00 uit ons appartement te zijn. Dus we hadden besloten lekker op ons gemak te gaan en dan naar het station te wandelen want dat was op loopafstand en vanuit daar de ae gepakt de airport express zoals ze dat noemen. Dat is hier echt ook super geregeld dus mocht je naar Praag gaan pak dan vooral de ae het kost geen drol en je komt midden in de stad uit. Plus kinderen en bagage is gratis dus beter. Tijdens we bij het vliegveld waren was Milan voort verdrietig en vond hij  het stom dat we naar huis gingen nou dat zegt genoeg zou ik zeggen. Maar uiteindelijk begon hij ook weer te simmen omdat die wat mensen thuis miste dus het zat er weer op. Ergens vond ik het jammer weer naar huis te gaan want ik miste nog het groenen deel van Praag want blijkbaar heeft het ook hele mooie natuur waarvan we vrij weinig tot niks hebben gezien dus mochten we nog eens gaan word dat zeker een ander deel.

Al met al is Praag in onze ogen een ideale plek ook voor met kinderen heen te gaan het is op een korte afstand vliegen ideaal bereikbaar en meer dan genoeg te doen als je van steden houd en je een beetje makkelijke kinderen hebt. Het is betaalbaar soms wat druk maar dat is hier ook. Wat ik heftig vond aan het hele Praag tripje dat we er veel zwervers zagen prullenbakken rassen noem ik ze wel en de kinderen zien dit ook en kijken er naar en snappen er niks van. Dit is daar wel heel erg veel helaas en dat zie je overal. Maar Praag kan dus weer van mijn lijstje het was een top trip en het had van mij gerust dubbel zo lang mogen duren maar dat weet je op voorhand niet helaas.  Maar wat hebben we ook genoten als gezin even lekker tijd voor elkaar en niks of niemand anders maar puur genieten. Dat is zo fijn gewoon even niks meer en niks minder dan je gezin en leuke dingen doen. Het zou zo heerlijk zijn als alles altijd zo door kon gaan.

Op naar de volgende trip en voor mij zelf duurt dat niet lang ik ga voor het eerst een vlieg trip maken zonder man en kids naar Londen eerdaags in juni dus we gaan het mee maken we gaan 3 dagen weg dus ik ben super benieuwd maar ook dat komt vast goed. 

Reizen jullie graag met kinderen? En zo ja waar gaan jullie tripjes dan naar toe?

Tot snel weer lieve volgers 

xoxo

 

Reactie plaatsen

Reacties

Robin brouwers
5 jaar geleden

Super leuke blog is dit zeg over ons weekje weg, heerlijk genoten en wat een plezier was dit